Как да снимаме движението на водата?

Снимането на вода е едно предизвикателство към всеки начинаещ фотограф. Водата може да бъде в различни състояния – покой, движение, вълни, изпарение и т. н. В зависимост от това какъв искаме да бъде крайния резултат могат да се използват различни похвати.
Ако целта ни е да предадем движението на водата в един поток, река или водопад, то тогава трябва да снимаме на ниска скорост и максимално затворена бленда. Задължително условие за добри снимки е наличието на статив и ND филтри с различна плътност. Добра работа може да свърши и поляризационния филтър за премахване на отраженията по повърхността на водата. Ако целта ни е да направим снимка, замразявайки всяка капка или пръските на фонтан, то тогава трябва да снимаме с бърза скорост.
Когато наблюдаваме водата ние всъщност гледаме нейното движение. Именно затова най-често използвания похват за снимане на течаща вода е да се снима на бавна скорост, за да се получи т. нар. ефект на було или ефекта на замазване на водата. Скорост на затвора 1 – 2 секунди са достатъчни за получаване на желания ефект. Може да се използва ръчен режим или функцията с приоритет на скоростта на затвора. Задължително трябва да направите няколко кадъра с различна скорост, за да видите дали сте постигнали желания ефект. Имайте предвид, че ако увеличите много времето за експонация, то тогава има опасност някои части от снимката да бъдат преекспонирани. За да се предотврати преекспонирането може да се използват ND филтри с различна плътност. Ако сте на ръчен режим, то тогава трябва да затворите максимално блендата и да зададете възможно най-ниското ISO.
Стативът е задължителен при снимане на такива бавни скорости и той трябва да бъде стабилен, устойчив на вибрации и разклащане, защото в противен случай освен размазаната вода ще получите размазване и на останалата част от кадъра.
Използването на поляризационен филтър, който може да поставите пред ND филтъра ще спомогне за получаването на прекрасни наситени цветове на растителността, заобикаляща водопада или реката, която снимате. Освен това той ще позволи да намалите още скоростта, с която снимате, тъй като поляризационния филтър ще намали допълнително количеството светлина, влизаща в обектива и по този начин ще Ви позволи да намалите допълнително скоростта на затвора.
Използването на дистанционен спусък би спомогнало още за предотвратяване размазването на снимката. Всяко натискане на бутона за снимане на фотоапарата с пръст води до минимално преместване. Това не е проблем, когато снимате с високи скорости, но при бавните скорости е от голямо значение. Ако нямате дистанционен спусък, то тогава може да използвате вградения таймер, за да не се налага ръчно да натискате бутона.
Друго нещо, което може да използвате за стабилизиране на фотоапарата, това е функцията за заключване на огледалото. Използвайки тази функция Вие ще подобрите още повече условията, при които снимате и резултатите ще бъдат още по-добри. Детайлността на вашите снимки ще бъде още по-добра.
При снимане на движеща се вода едно от най-важните неща е светлината. Ако например пробвате да снимате водопад в ярък слънчев ден, изпълнявайки всички препоръки, описани по-горе, едва ли ще получите задоволителни резултати. Най-подходящото време за снимане на течаща вода е рано сутрин или късно привечер. Ако на небето има облаци, то тогава може да снимате течаща вода през целия ден. Разсеяната светлина при облачно време е идеална за снимане на реки и водопади. Водата при такова осветление придобива прекрасен копринен вид, когато снимаме с дълги експонации.
За да направите чиста снимка без шум и зърнеста структура, трябва да използвате най-ниските стойности на ISO, които вашия фотоапарат позволява да зададете.
Със сигурност снимането на вода не е лесна работа и ще ви е нужно време и много опити, докато направите своята прекрасна снимка на течаща река или водопад, обвит с прекрасно сребърно или млечно було, което ще накара приятелите ви да възкликнат!