Как да снимаме през зимата

winterИма чудесни възможности за снимане по време на зимния сезон. Цифровата фотография при екстремни температури, в този случай екстремния студ, обаче може да създаде няколко проблема, ако не се спазват определени правила. Зимата е прекрасен сезон и трябва да правим добре обмислени снимки, като се вземат под внимание следните съвети.

Трите основни неща, които трябва да се имат предвид при вземането на цифровия фотоапарат в студа:

*      Какво да направя първо, когато топлият фотоапарат трябва да се използва в студено време?

- Ние ще обсъдим тази част в детайли.

*      Дали кондензът няма да бъде проблем, когато камерата започва да изстива?

- Не, защото студеният въздух е с много малко влага, така че не е нужно да се опасяваме за кондензация, когато фотоапарата излиза от топло към студено. ОБРАТНОТО, обаче е случая, където това може да се превърне в проблем.

*      Каква е основната пречка през зимата за снимане с цифров фотоапарат?

       - Изтощаването на батерията е основната пречка, защото батериите без заряд са безполезни.

Вземете със себе си резервни батерии

Поради начина, по който са направени батериите, те стават много неефективни при ниски температури и са безполезни. Това е особено проблематично в тази ера на цифровата фотография, защото всеки елемент на цифровия фотоапарат разчита на батерията.

Един добър навик, за да направите добри снимки, докато снимате зимни сцени на открито, е да имате допълнителни батерии в джоба близо до топлото си тяло и да не поставяте батериите във фотоапарата, докато не настъпи времето за използванито им. Това може да даде на батериите няколко допълнителни минути живот. Не изхвърляйте изтощените батерии. Просто ги сложете в джоба близо до топлото си на тяло и то ще ги затопли до използваема температура. Има няколко добри идеи, които трябва да имате предвид, за да помогнете да се минимизира въздействието на студа върху батерията.

Първо и преди всичко, фотоапарата и светкавицата трябва да бъдат колкото е възможно по-топли, докато стане време да ги използвате. Топлината на тялото работи добре за това, така че ако имате възможност ги поставете под зимното си палто. Нека камерата остане на топло до времето, когато стане необходимо да се направи хубава снимка, а не минути преди това.

Това ще изпълни и Втората важна задача, и това е да се запази смазката на затвора от замръзване. Това би било почти толкова голям проблем, колкото и неочакваното изтощаване на батерията.

Втората идея, както споменахме по-горе, е да носите допълнителни батерии в джобовете най-близо до тялото. Тези батерии може да се включат вместо тези, които са достигнали своята критична ниска температура и фотосесията може да продължи без прекъсване.

Накрая, ако зимната сцена е перфектна, но главният обект все още не се е появил, няма нужда да поставяте камерата на статив до последния момент. Ако стативът е поставен, това е ОК, защото той ще трябва да се подготви така или иначе. Когато обектът влезе в полето на снимката, вземете фотоапарата от топлото си скривалище и го прикрепете безшумно на статива и започнете да снимате.

Ако батериите започват да падат, това вече не е неочаквано и има много допълнителни батерии на топло в различни джобове, ако те со необходими.

Това е последното нещо, което може да се отбележи за снимане в студено време, и може да е най-очевидното, но трябва да се посочи, все пак. Дрехи на пластове в случай на случайно потапяне, мокрто облекло може да бъде отстранено и все още може да имаме достатъчно дрехи, които да действат като разумна бариера против студа.

Дебели ръкавици са необходими, но те ще направят маневрирането на малките бутони на камерата трудно, но има и ръкавици без пръсти и ръкавици с подвижни върховете на пръстите, така че по-сръчно голите върховете на пръстите може да се използват, когато е време да натиснете някое от малките бутони на камерата.

Правенето на снимки, когато вали сняг или може да предизвика проблеми в допълнение към предварително обсъдените. В зависимост от размера на кишата или снега, който пада, има няколко предложения, за да се поддържа цифровия фотоапарат в работно състояние, както по време на снимане, така и след снимките.

Ако има само леко зимно запрашаване от сняг, запазете цифровия фотоапарат топъл, докато времето е подходящо за улавяне на момента за снимка. Ако снгът или суграшицата валят с постоянна скорост, опитайте се да държите камерата възможно най-суха, защото ако до топлата камера се допре макар и малко количество сняг или суграшица, топлината на камерата в крайна сметка ще стопи всичко, което достигне  вътшните й части и в резултат на това влагата може да достигне връзките на DSLR, което може да доведе до трайно увреждане на фотоапарата.

Накратко казано, държите фотоапарата на топло и сухо, докато не е абсолютно необходимо, да го изложите на времето, и след това се уверете, че той е защитен от събиране на сняг или суграшица. Ако времето е с валежи през зимата или има виелица или порой, не се използват DSLR фотоапарти, освен ако фотоапарата не е оборудван с водоустойчив корпус, направен специално за цифрови фотоапарати.

Тези устройства са вид на затваряща се пластмасова торба, която е оборудвана с ясен оптичен филтър, стъкло, направени специално за обектива, за да се правят фотографии, без да се прави компромис с качеството на изображението. Те бяха използвани за първи път за подводна фотография, но работи перфектно и при зимни условия.

В допълнение към физически повреди, които могат да произтекат от сняг или суграшица, капчиците също могат да съсипят обектива с капчици. Ако някои водни капчици закриват обектива, просто ги избършете с кърпа за почистване от микрофибър, или дори само със сух, без мъх, памучно парче плат.

Ако спазвате по-горе описаните предпазни мерки, докато снимате навън в студено време, възможностите за красиви, оригинални зимни снимки са безкрайни.

Какво се случва с вашия фотоапарат, когато идва от студено?

При връщане на топлината на студиото или стаята след натоварен ден на открито, при зимна фотография, веднага трябва да се започне с правилно изсушаване на цифровия фотоапарат, защото това е момента, когато кондензът може да се превърне в истински проблем. Почти също като кондензиралата влага от външната страна на студена чаша в умерена среда, обективът и електрониката в цифровия фотоапарат ще се държи както стъклото на чашата, което води до овлажняване при преход от студено към топло.

Този проблем трябва да се избягва и за щастие има доста прост начин да се предотврати. Камерата трябва да се затопля бавно, като най-напред го поставите на хладно място на закрито, например перваза на прозореца или неотопляема стая, и позволявайки му да остане за няколко часа там, докато температурата му достигне  до стайната температура.

Друг начен е увиването на студената камера в найлонова торбичка, преди тя да бъде внесена на закрито, и докато се загрее, кондензация от въздуха ще се появи на найлоновата торбичка и не застрашава камерата и електронните й компоненти.

Има няколко правила, които трябва да помним, когато се използва цифров фотоапарат за зимна фотография. Въпреки това, практиката прави перфектно, и в крайна сметка всички правила, които се прилагат към цифрови фотоапарати и студено време ще се превърне във втора природа. Зимни снимки не се правят толкова лесно, така че спазвайте правилата и се обличайте топло, тъй като възможностите, които ви очакват на открито са безкрайни.