Аберации

В един нормален обектив, където аберация не се получава, лещата насочва светлината с различни дължини на вълните до специфични области на филма, в зависимост от конкретната дължина на вълната. Този процес води до балансиран, чист и ясен образ на получената снимка. Въпреки това, когато този процес не се случи, аберацията изкривява цвта и яснотата на оригиналното изображение, като съсипва получените снимки. Често, ръбовете от снимките са най-изкривените области.


Аберациите могат да се проявят по шест различни начина:

1.       Астигматизъм

2.       Хроматична аберация

3.       Кома

4.       Кривината на полето

5.       Изкривяване или дисторсия

6.       Сферична аберация.

 

Аберацията, известна като хроматична се отнася до ефекти, в които светлина, преминаваща през обектива става неясна и произвежда размит образ на филма. Ако лещата на камерата не е в състояние да фокусира светлината с различни дължини на вълните или ако обективът е одраскан или повредени по друг начин, ще се появи хроматична аберация на крайния образ.

Повече за видовете аберации може да прочетете  тук

Аберациите във фотографията, или по скоро във форографските обективи се отстранява със система от лещи с различен показател на пречупване. Въпреки, че някои фотографи като цяло смятат, че аберацията е фотографски дефект, други са го използвали като художествен ефект. Чрез умишлено размиване на части от снимките, фотографът може ефективно да прикрие изкривените черти.