Cokin филтри - Cokin Creative Suite

Cokin е френски производител на оптични филтри за фотография. Cokin филтрите са "Creative филтърна система". Този вид филтър е изобретен от фотографа Jean Coquin и е представен през 1978 година. Състои се предимно от квадратни филтри, които изискват държач, който е прикрепен към обектива чрез прост пръстен адаптер с подходящ размер. За разлика от кръговите филтри, които са различни за всеки, обектив с определен диаметър, Cokin системата може да се използва с всеки обектив, при условие, че те са достатъчно големи, за да го покриват в достатъчна степен.
 
Cokin Creative Suite - Тази система включва широк набор от филтри, включително и за корекция на цветовете, обикновени и цветни градиентни филтри, дифракционни, дифузионни и поляризатори.  Материалът от който са изработени е полимер, CR-39, понякога се наричат "органично стъкло".

Cokin произвежда различни по размер версии на Creative филтърна система. Най-малката е "А" ("Amateur", 67 милиметра ширина). По-голямата е "Р" ("Professional ", осемдесет и четири милиметра ширина) Системата обхваща случаите, в които "А" филтрите са твърде малки, за покриване на лещата (или ще доведе до проблеми с широкойгйлните обективи). Най-голямата система "X-Pro" филтри са 130 милиметра ширина. "А" и "P" размерите, в частност, са де факто стандартни, с много други производители, които произвеждат съвместими филтри и държачи.  Cokin също произвеждат система за 100mm-wide филтри, които се обозначават като "Z-Pro". "X-Pro" и "Z-Pro" са предназначени за по-големи камери.

Може да си изтеглите брошурите и да се запознаете по-подробно с този вид филтри - http://www.cokin-filters.com


Източник: http://www.cokin-filters.com