Основни правила за снимане на бебета

babyМалко неща в живота могат да бъдат толкова приятни, колкото уловените щастливи детски усмивки! Тези малки създания са толкова красиви и ни носят толкова щастие, но снимането им не е никак лесна работа. Трябват доста тренировки, за да успеете да направите хубави снимки на малките чаровници. Ето няколко основни правила при снимане на малки деца, които могат да са ви от полза. 

  • Бебетата са непредсказуеми, така че следователно винаги може да се очакват сълзит и лошо настроение. Не се страхувайте да държите камерата готова за снимане, а не да чакате за идеалната поза или момент, защото някъде сред 30 последователни снимки ще има една добра. Използвайте естествена дневна светлина, избор на ISO от 100-400 и използвате широк отвор (f/2.8-f/8) за плитък DOF (дълбочина на полето). Използвайте режим на серийно снимане на камерата за улавяне на 2, 3, 4, или 5 снимки в няколко секунди.
  • За да направите хубави бебешки снимки, снимайте през деня, когато има изобилие от естествена светлина. Естествената светлина дава мек фокус за кожата на бебето. Използвайте светлината от прозореца, ако е възможно и избягвайте дразнещото слънце, защото ще получите много тъмни сенки. Използвайте стандартен обектив от 50 мм за този вид снимки. Завъртете диска за избор на режими в AV режим (приоритет на блендата), изберете високо ISO и широк отвор. Оставете камерата сама да избере правилната скорост на затвора. Използвайте външна светкавица (с дифузьор) за попълване на всякакви тъмни петна.
  • Когато снимате бебета, може да се наложи да потренирате как да накарате малкото човече да ви дари с прекрасна усмивка. Това може да включва правене на смешни муцунки, игра на криеница зад парче плат, или използване на шантави кликващи шумове. Трябва да се работи бързо, за да уловите момента, така че изберете бърза скорост на затвора на 1/500s или повече, използвайте широк отвор (f/1.8-f/4) за замъглен фон и снимайте! 
  • Простите бебешки снимки обикновено са най-добрите; няма нужда за претрупан заден пан или прекалено ярки фонове. Чудесен начин да се получи снимка, която изглежда професионално е да съберете някакъв бял, сив или бежов плат и го сложете над два стола. Поставете плата в близост до голям прозорец с бебето върху него с някои играчки. Завъртете колелото за избор на режими в режим AV (приоритет на блендата) и изберете желаната бленда. Чувствайте се свободни да увеличите ISO, ако светлината от прозореца не е достатъчна. Spot метър върху лицето и фокусирате върху очите на бебето.
  • За да направите запомнящи се снимки - опитайте да улавите бебето когато е ангажирано в някаква дейност. Братя, сестри, други деца, особено ако те са близки по възраст могат да добавят допълнителен интерес към фотографията. Снимайте ги как играят заедно - нека децата правят това, което те обичайно правят. Снимайте ги, ако е възможно без да ви забележат, така че да не ги разстроите. Използвайте настройките за авто режим, за да сте уверени, че можете да получите добра снимка.
  • Черно-белите снимки са класически и вечни, и са идеални за снимане на бебета! Завъртете колелото за избор на режим в режим AV (приоритет на блендата) и изберете голям отвор за по-меко и замъглен фон. Използвайте режима за точково измерване и мерете върху лицето на бебето. Когато снимате монохромно обмислете контраста; черни и бели фонове ще бъдат най-забележителните и контраст в осветлението също ще даде драматичен ефект.baby

  • Препоръчителни настройки - Обикновено, когато се работи с бебета, вие трябва да сте бързи и да не се колебаете. Затова изберете бързи скорости на затвора и/или високо ISO. Няма нищо по-лошо от това да сте заснели важен момент, който е малко размазан, защото затворът е бил прекалено бавен. С добра светлина и ако използвате 1/500s скорост на затвора и F/5.6 и по-широка за предпочитане за получаване на достатъчно остри снимки, без да жертвате скорост на затвора.

  • Бебетата предлагат чудесна възможност за създаване на красиви и ценни снимки, въпреки че те по никакъв начин не са лесна тема! Трябва да сте сигурни, че ще се наложи да направите много повече снимки, отколкото си мислите, че ще се наложи. Бъдете отворени, приятелски и закачливо настроени, защото ако сте непохватен бебето ще бъде трудно да се снима така, както ви се иска. Също така, не забравяйте да имате винаги една ръка за помощ. Бебетата пълзят, те плачат, те се нуждаят от промени, и т.н. Един придружител или помощник ще направи всичко различно, така че да можете да се съсредоточите върху снемането на най-хубавите моменти.