Снимане на водопади

Пешеходните пътеки до водопади винаги са едни от най-популярните маршрути. Има си и причина за това: като хора, ние сме естествено привлечени към водата. Това е един от най-основните ни инстинкти за оцеляване. Ние обичаме не само да съзерцаваме с очите си водата, но обичаме и звука на падащата вода, обичаме и усещането за прохлада около водните басейни в горещия летен ден.

Така че, напълно естествено, водопадите са един много популярен обект за снимне! Ето няколко съвета за заснемането им:

  • Използвайте ниска скорост на затвора 

Бавната скорост на затвора ще помогне да размиете водата и да получите красивия "копринен" външен вид, който помага да покажете движението на водата. Обикновено, скоростта на затвора от няколко секунди работи добре, но това е различно в зависимост от скоростта на водния поток (по-бавно движещата се вода се нуждае от по-бавна скорост на затвора). За да успеете да получите по-ниска скорост на затвора, опитайте да използвате най-ниската настройка на ISO за вашия фотоапарат и висока стойност на апертурата F (но не и най-високият за обектива, защото лещите обикновено започват да губят много от остротата си там, поради дифракцията на светлинните лъчи).

  •  Използвайте поляризиращ филтър 

Поляризиращият филтър ви помага по два много важни начина: той намалява или елиминира отраженията във водата и по мокрите скали, и това ви помага да получите по-ниска скорост на затвора (между един и два стопа).

  • Използвайте статив 

С такава бавна скорост на затвора, това е от съществено значение - задължително използвайте статив. В противен случай, ще се окажете със супер размазани снимки. 

  • Направете две експозиции: една за водата и една за всичко останало 

Един от най-честите проблеми, с които ще се сблъскате при фотографиране на водопади са преекспонираните петна във водата на вашата снимка. Това често се случва, дори когато околния пейзаж все още е недоекспониран. Така че, опитайте се да направите две експозиции: една за водата и една за околния пейзаж. Водата трябва да бъде близо до бяло в едната експозиция, и трябва да се преекспонира в другата, където ще следите оклоността на водопада да е добре експонирана. Можете да комбинирате тези две експозиции по-късно в Photoshop, използвайки маски на слоевете.

  • Направете снимка на водопада в точното време на годината 

Източникът на вода на водопада ще определи колко голям воден поток съществува, така че е важно да се разгледа източника на водопада. Например, ако водопада се захранва основно от снеготопене, най-добре е да го посетите през пролетта или началото на лятото. Има един фин баланс тук все пак: не е задължително винаги да искате да посетите водопада, когато той има най-силен воден дебит, но вместо това искате да го посетите, когато има перфектния воден поток за вашата снимка така, както вие сте си я представяли. Ако искате пък да заснемете водопада, обграден от красивите есенни цветове, тогава трябва да го посетите през есента.

  • Следете вятъра 

Използвайки бавна скорост на затвора, ще е важно да се обърне специално внимание на всяко движение във вашата сцена, защото едно клонът на едно дърво, който се люлее от вятъра ще се окажете доста размазан и ще внесе бъркотия в окончателната ви снимка. Ако е супер ветровито навън, може да искате да използвате по-малък F-номер и по-високо ISO за околния пейзаж на водопада, като същевременно използвате бавен затвор за самата вода.

  • Снимайте водопадите по изгрев, залез, или облачни дни 

Едно от най-важните неща за добро заснемане на водопад е балансираната светлина: всичко в сцената трябва да е равномерно осветено Тъй като повечето водопади са под сянката на гората, да ги снимате по обед обикновено означава един куп остри сенки и няколко ярки акценти (бедствие за правилната експозиция!). Така че, най-доброто време да снимате водопад е при изгрев, залез, или в облачни дни. Изгревите вероятно са най-добрите, защото обикновено ще бъдете при водопада сами и няма да се наложи да изчакате хората да се измъкнат от вашата сцена:)

Прочетете и статията - Как да снимаме движението на водата