Обработка на снимките за една минута

обработка на снимкиМоже дълго време да се говори за предимствата на Photoshop, но е трудно да се спори с едно нещо: перфектният творчески инструмент се предава, когато става въпрос за стартиране на едновременна обработка на десетки снимки, които не са за закачване на стената, а просто те трябва да се поберат в някой албум.
Няма значение в какъв формат сте снимали  - RAW или JPEG повечето хора просто ги носят в насипно състояние в цифровата лаборатория или фотостудио, където цялата работа по обработката се извършва от оператор и от машината за печат.

Въпреки това, тъй като вие четете това, очевидно не сте един от онези хора, които са доволни от качеството на печата и сигурно искате да контролирате част от самия процес и следователно изпълнявате лично предпечатната подготовка. А, вие знаете, че ако искате да отпечатате всяка снимка от вашата почивка, прекарвате най-малко пет минути във Photoshop за редактиране на всяка една снимка (това е времето, достатъчно да отворите файла, прилагане на някои филтри, корекция на експонацията, изрязване, прекадриране, чистене на петна) и вече на раменете ви лежи тежко бреме. Ето защо е необходимо не само да се правят снимки, но и да има видими резултати под формата на печатни продукти.
Така, че нека намерим най-удобния за това инструмент. Имаме нужда от инструмент за пакетна обработка - в този режим, за ваша информация, работят много сватбени фотографи и всички фотографи, които печелят пари, затова инструментите можем спокойно да ги вземем от тях. Въпреки това, има алтернативи, но не забравяйте едно нещо: ние имаме нужда от баланс между качество, удобство и бързина, а това е изключително трудно да се постигне.

Picasa1. Picasa. Зашеметяващ софтуер за обработка на снимки с малко неясна система за организация на каталозите, които обаче могат да бъдат използвани, след като свикнем с тях. Основното предимство е, че този софтуер е безплатен и вторият най-важен факт, че не се променят файловете директно (дори и след запазване на промените, създава резервно копие на източника), и двете се съхраняват отделно.
Какво правим ние тук: след приключване качването на всички изображения, гледаме каталога и просто избираме нашите снимки, които ще бъдат отпечатани, без да ги редактираме още – само ги отбелязваме със "звездички." Обикновено около 1000 снимки могат да се обработят за една вечер.
На следващия ден, правим промените, филтрирайки снимките, обозначени със "звездички" (в най-новата версия на програмата е възможно да се включи показване само на избраните снимки , само на портретите и т. н.), щракнете двукратно върху първия панел «Basic fixes» или «Основни поправки» кадрираме в нужния ни размер, примерно (10x15 за Голям печат ), в панела «Tuning» за недостатъчно експонираните снимки избираме „Fill light”, ако сенките не са детайлни допълнително избираме плъзгача Highlights или Shadows, но не трите наведнъж. С помощта на «Effects» прилагаме филтъра филтъра «Sharpen» или «Изостряне», (ако има много цифров шум илиако е силно увеличена яркостта на изображението), може да използвате Saturation, но бъдете много внимателни с този плъзгач!!!. След това преминаваме към следващата снимка. Времето, което ви е необходимо е по-малко от минута. Резултатите са впечатляващи.
Недостатъкът тук е - невъзможността да се компенсира за пикселите преекспонирани в светлите области, но ако не ви се налага да направите това, то този софтуер е добър. След тази обработка снимките могат да бъдат незабавно изпратени за дигитален печат. Може да изтеглите програмата от тук - .http://dl.google.com/picasa/picasa39-setup.exe

Официален сайт - http://picasa.google.com/intl/bg/

Adobe Photoshop Lightroom2. Adobe Photoshop Lightroom. Ако смятате, че Lightroom - е потресаващ (или велик) конвертор, то много грешите. За известно време програмата работи добре  дори с файлове във формат JPEG, макар и без пълна поддръжка на някои функции, от които обаче ние не се нуждаем - автоматичният баланс на бялото за текущата марка фотоапарат е на висота, а профилите на всички матрици, са нужни само на професионалистите.
Започвайки работа с програмата - първо вие трябва да си създадете нов каталог (директория) – създаваме го най-добре в папката със снимки.  След това импортирате без преместване снимките, които желаете да обработвате, като давате подходущо име на каталога. След това отиваме в каталога, за да изберем снимки с помощта на клавишни комбинации (на латински), P (избрано) и X (отхвърлено). Всичко зависи от количеството, но обикновено това е операция, която отнема не повече от час.
След това в библиотеката или каталога сортирате  снимките с отметка в квадратчето и веднага отидвате в панела на “Develop”. Много удобно е да кликнете върху плъзгачите и да ги движите с мишката, и чрез завъртане на колелото. Тук ние ще имаме нужда от:
• Баланс на бялото WB (пипета в чисто бяло или някакъв междинен между черен и бял цвят, без нюанси, по ваше усмотрение)
• кадриране в съотношение 02:03 с изключване на ненужните места
• изчистване на дефекти и петна в режим (HEAL 65% Opacity)
- Комбинация от Exposure-Blacks или Fill light-Blacks или криви, преекспонираните зони се почистват чрез плъзгача Recovery – като вариант, използвайте кривата, които, макар и далеч от фотошопската, все още върши малко работа
• за корекция на осветеността се ръководете от хистограмата горе: лявата зона я увеличаваме с помощта на Blacks, или чрез увеличаване на кривата в сенките, а дясната част увеличаваме чрез Exposure или Fill light. Въпреки това, запълването на хистограмата напълно е невъзможно - винаги гледайте какво се получава на снимката. Понякога снимките трябва да  са преекспонирани или недоекспонирани.
• за увеличаване на насищането се използва Vibrance, но не го използвайте в големи дози!
• Много полезно нещо е наличието на готови форми на намаляване на шума, които обезателно трябва да се ползват, като минимум поне по отношение на Color, Lightness, за пропорционално увеличаване на яркостта или началното ниво на шум, но много внимателно го използвайте.
• Много полезен инструмент е възможността да задавате някои стандартни настройки за подобни снимки, след това можете бързо да редактирате цяла купчина снимки, с предварително зададени настройки, които могат също да бъдат взети онлайн.
Резултатът е малко по-добър, от снимката, обработена с Picasa. В Lightroom има възможност да приглушите преосветеното  небе чрез Recovery, която е много полезна функция. В сенките има възможност за по-добро изчистване на цветния шум, но ако няма функция в Picasa за шум, то Lightroom печели много с тази си възможност, макар и далеч от идеалния denoising.
Като цяло, операцията отнема по-малко от минута и половина. Използване на предварително зададени настройки намалява времето за корекция, така че средно ще изгубим по около минута на снимка. Недостатъкът на Lightroom е високата му взискателност по отношение на ресурси, така че ще ви трябва модерен компютър.

Официален сайт - Adobe Photoshop Lightroom

Faststone image viewer3. FastStone Image Viewer – това е един прекрасен софтуер, който Ви позволява пакетна обработка на голямо количество снимки за много кратко време. Програмата е безплатна за домашна употреба. С нея можете да преобразувате всички снимки, които сте снимали от RAW формат в JPEG или някакъв друг формат само за няколко минути, като освен това може да зададете размера на изходните снимки, качеството на компресия и др. Конвертирането на снимките от един формат в друг е много лесно и имате възможност да избирате между следните формати: JPEG, BMP,GIF,PNG,TIFF,PDF, като това е част от пакетната обработка. Други възможности са – въртене, изрязване, дълбочина на цветовете, DPI, добавяне на текст, воден знак, рамки и др. Има възможност да променяте яркост, контраст, гамата, насищането за всяка една снимка поотделно и общо на всички снимки при пакетната обработка. Има възможности за ретуширане, клониране, изрязване, преоразмеряване и Програмата има меню на български език и е много лесна за работа. Може да изтеглите програмата от тук - http://www.faststone.org/FSViewerDownload.htm

Лично аз предпочитам последния софтуерен пакет FastStone Image Viewer за обработка на голям брой снимки едновременно. Работи много бързо и прави нещата с добро качество!

Официален сайт - http://www.faststone.org