Мелник - съжителство на минало и настояще

трад МелникНай-малкото градче в България - сгушено е сред пиринските върхове, запазило в себе си наследството от миналото на този красив край. Това е един град - музей. Уличките са тесни и стръмни, на някои места с автентична калдъръмена настилка. Дори новопостроените хотели са направени в стар стил и скат да ни върнат назад във времето. Винарните къщи на Мелник са известни не само в България. Тук може да опитате от ароматните вина и да се разходите из красивите околности на града. Местата, които може да посетите са - Кордопуловата къща, Пашовата къща, Роженския манастир, мелнишките пясъчни пирамиди и някои от атрастивните туристически маршрути - Мелник - Роженски манастир, Мелник - хижа Пирин, която е на 1650 метра надморска височина и Мелник - хижа Малина на 1674 м. надморска височина. Намерените разкопки около градчето свидетелстват, че първите заселници по тези места са тракийското племе Меди, от което произлиза и легендарният Спартак. След това по тези земи са живяли римляните, а името на града са дали славяните, които го наричат така заради пясъчните пирамиди, които изобилстват из околността на града. През 1215г. Мелник става столица на независимото феодално кнажество на деспот Алексий Слав. Руините на крепостта му са запазени и до днес и се намират съвсем близо до града. През 1968 година Мелник е обявен за град - музей.

Най - посещаваното място в града е Кордопуловата къща. Тя е построена през 1754 година. Първоначално сградата е служела за производството и съхранението на вино и е принадлежала на богатото гръцко семейство Кордопулос. Последният представител на семейството - Манолис е загинал по време на Балканската война. През 1912 година той осигурява подслон на Яне Сандански - освободителят на Мелник от турското робство. Манолис бил убит от турците, напускащи града. Днес в Кордопуловата къща може да се види и дори да се влезне в тайникът, където се е крил Яне и други българи, участващи в освобождението. Кордопулувата къща се посещава от 30 000 туристи годишно. Кордопуловата къща е най-голямата запазена къща от XIX век в България.  Тя се състои от четири етажа, два от които са изградени от камък, и винарска изба. 150-метровият подземен тунел за съхранение на вино е издълбан в скалата и може да побере до 300 тона вино. Кордопуловата къща е включенa в стоте национални туристически обекта на България.

Мелникгр. Мелникгр. Мелник

 гр. МелникМелникгр. Мелник - Кордопуловата къща

 гр. Мелник - Кордопуловата къщаКордопуловата къщаМелник

МелникМелникМелникКордопуловата къща - Мелник

МелникМелникКордопуловата къща - вътрешен интериор

Кордопуловата къща - вътрешен интериорКордопуловата къща - вътрешен интериордегустация на мелнишко виноВинарската изба на Кордопуловата къщаград МелникМелник