Местността Рупите - източник на енергия и сила

Храмът "Света Петка Българска" в местността РупитеМестността Рупите се намира на 7 км. от гр. Петрич. Тук се намира храмът "Света Петка Българска", който е построен по волята на пророчицата баба Ванга през последните години от живота й. Когато попитали Ванга защо е избрала това място за свой дом, тя отговорила - „Имам определено време колко да стоя тук. Това място е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна."  Около храма има добре поддържан парк с места за отдих - пейки, беседки и много цветя. Според Ванга това място излъчва силна енергия, с която всеки дошъл тук може да се зареди. Иконите в храма са нарисувани от Светрин Русев, като образите на светците да доста реалистични и не се одобряват от българската православна църква. Поради тази причина храмът не е признат от БПЦ. В близост до храма има минерални извори и басейни с минерална вода. Местността Рупите се намира в подножието на връх Кожух. В миналото тук е изригвал вулкан и поради тази причина в местността има магмени скали и минерални извори. Температурата на водата е 75 градуса. Тя има лечебни свойства и е полезна за заболявания на опорно-двигателната система, нервната система, помага и при гинекологични и кожни заболявания. Според Ванга "Кожух" е ключът към разгадаване на древното ни минало. Тя твърдяла, че там, където е кратерът, някога е имало голям град, погребан под огнената лава. Жителите на този град били едри, облечени в дрехи сякаш от станиол и били доста умни. Западно разположеното възвишение Кожух, което в действителност е част от угаснал вулкан.
От връх Кожух се открива невероятна гледка към Петричкото поле. На 2 км. източно от Рупите в местността Кожух се намират останките на Античния град Петра - IV век преди н. е.

Храмът "Св. Петка Българска" в РупитеХрамът "Света Петка Българска" в Рупите"Света Петка Българска"Местността РупитеРупитеХрамът на Ванга в Рупите