Язовир Батак

язовир БатакЯзовир Батак. Всеки път съм край него по обедно време, отивайки или връщайки се от някъде. Все не можех да улуча подходящ за снимки момент. Била съм тук и лете и през есента и през пролетта, но за първи път ми се случи да мина покрай язовира през зимата на 15 и 16.12.2012. Ето че случих на небе с хубави облаци, през които от време на време надничаше слънцето и това ме накара до поостана повече около язовира. Издебнах няколко момента, за да направя най-после хубави кадри от това красиво място. Нямаше ги рибарите, почиващите, туристите и тишината обгръщаше цялата околност. Корабчетата и лодките също си почиваха от дългия летен сезон. Снегът не беше много, но беше обгърнал като с пухкава бяла пелена бреговете. Зелените борове и надничащата тук-там под снега трева, обагрена в оранжево и червено създаваше приказна палитра от цветове.

язовир Батакязовир Батакязовир Батакязовир Батакязовир Батакязовир Батак

Язовир Батак (1100м надморска височина) се захранва от река Мътница и е с обем 309 млн. м3. В близост до стената на язовира се намира летовище Дъното, а на западния бряг на язовира курорта Цигов чарк. Язовира е завирен през 1959 година на мястото на Баташкото блато. Островчето, което се намира от към западната му страна се нарича Голака. По бреговете на язовира през всички сезони могат да се срещнат рибари, защото тук се срещат толстолоп, шаран, сом, червеноперка, костур и кефал. Най-голямата дълбочина на язовира е около 34-36 метра. 

язовир Батакязовир Батакязовир Батакязовир Батак

Около язовира има няколко не много високи хълмчета, които се оглеждат във водите му и при тихо време се получава прекрасен огледален образ.

язовир Батак - отражения

Около язовира се намират и три от 17- те  биосферни резервати в България - Мантарица, Дупката и Купена

Ако сте планирали да посетите това място - има какво да видите!