Екопътека Струилица - Калето - Лъката по Девинска река

Екопътека Струилица - ЛъкатаНа два километра от град Девин се намира началота на една от най-живописните екопътеки – Струилица – Калето -Лъката. Изградена е по дефилето на Девинска река и на доста места преминаването от единия на другия бряг става по специално изградени мостове. Има обособени места за отдих, заслони и санитарни възли. Екопътеката е построена през 80-те години на миналия век от местното ловно стопанство „Извора”. Благодарение на проекта „Красива България” екопътеката е в този си вид от 2002г.  В местността около реката могат да се видят доста растителни и животински видове, които се срещат много рядко. Орфеево цвете - силиврякПрез месец юни минавайки по тази екопътека може да видите Орфеевото цвете, което местните хора наричат безсмъртниче. Името му идва от способността му да възкръсне отново след 31 месеца безводие. Цветовете са му бледолилави и много нежни. Расте по доста от скалите по поречието на Девинска река. Известно е още като силивряк или Haberlea rhodopensis. Легендите разказват, че нежто лилавото цвете поникнало от сълзите на Орфей.  Виолетовите фуниевидни цветове впечатляват всеки, който ги види с нежността си. С него древните легенди свързват божествената напитка амброзия и дълголетието. Намира се още и в района на Триград. Защитено е от Червената книга и е в червения списък на Международния съюз за защита на природата.
Спа комплекс СтруилицаНачалото на пътеката е местността Струилица, където се намират девинските минерални извори. Там е построен спа - комплекс Струилица Комплекса разполага с открити басейни с джакузи, парна баня, сауна, масажи, спортни развлечения - билярд, волейболно игрище, офроуд джипове и тенис маса.
Екопътеката минава покрай останките от крепостта Калето, където местните родопчани са се опитвали да спрат османските поробители едостига до местността Лъката. В защитената местност е обособена зона за риболовен туризъм с дължина 3 км., която предоставя отлични условия за риболов на балканска пъстърва. Реката е изваяла множество красиви вирове и меандри, достигащи дълбочина 2-3 метра. В местността „Калето” се намират останките на стара българска крепост от VІ-ХІІІ век, а в месността „Лъката” са открити останките от средновековно селище. И двата обекта са със статут на паметници с местно значение и са под специална  закрила. На около 30 минутен преход от паркинга в началото на екопътекага се намират и стъпаловидните водопади „Струилски дол”.

по екопътеката....

Екопътеката криволичи в началото покрай Девинска река и след окол 30 минути виждаме каскада от водоскоци.

Водопад Струилски дол

Продължаваме по пътеката и се наслаждаваме на уникалната красота около реката. Ето че на една от скалите забелязахме Орфеевото цвете в цялата си прелест и нежност. Бледо лилавите цветчета бяха на върха на една от скалите покрай самата пътека. Снимахме ги и продължихме по пътеката.


Силивряк - Орфеево цвете

силивряк, Орфеево цвете,

Наслаждавахме се на водоскоците и бистрата планинска вода, на разцъфналите цветя и зеления килим покрай реката.

Девинска река

Девинска река

Ето че се появиха и първите мостчета по които трябва да преминем на отсрещния бряг.

Екопътека Струилица - Калето - Лъката

Рояци пеперуди са накацали по пъстрите цветя край пътеката. Успях да уловя някои от тях въпреки бързането и гонитбата на групата туристи с която се движех.

 силивряк, Haberlea rhodopensis

Нежни цветенца са се надвесили над реката и се къпят в пръските вода.

здравец

Красивите гледки ни съпътстваха до първия заслон до мястото където трябваше да отдъхнем малко и да потеглим обратно, защото нямахме време за по-дълъг преход. Реших, че трябва да дойда отново на това прекрасно място през есента, когато багрите на гората ще са в есенна палитра от цветове. Надявам се да се върна отнова тук и да стигна до ктая на екопътеката.

Девинска река

Екопътека Струилица - Калето Лъката