Ковачевица и Лещен

село КовачевицаСело Ковачевица е едно от местата, където като пристигнеш ти се струва, че времето е спряло. Тишина, спокойствие, каменни стари къщи и тесни калдъръмени улички. Селото е запазило автентичния си вид от 18-19 век и е едно от най-известните и красиви български села. Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите, като само при най-високите последният етаж е от дърво. Ковачевица е архитектурен резерват и е запазила живописната си възрожденска архитектура. Селото е разположено по поречието на река Канина, чието корито криволичи из красивите родопски възвишения. По поречието на реката има маркирана еко пътека - "Канинска екопътека", която  Екопътеката преминава от двете страни на р. Канина , ляв притокКовачевица на р. Места и свързва четери населени места - Скребатно, Ковачевица, Горно Дряново и Лещен. Екопътеката е доста екстремна, защото има на места доста стръмни участъци. Канинската екопътека е създадена по проект “Нови алтернативи за поминък за общините Гърмен и Босилово, чрез развитие на устойчив туризъм и сътрудничество между община Гърмен и община Босилово” през 2006 година по програма “Опазване на околната среда, културното наследство и институционално сътрудничество на регионално / местно ниво – България – Македония.

село ЛещенОтивайки към Ковачевица, се минава през село Лещен. Това малко селце през последните няколко години се разви като едно от местата със селски туризъм в България. Най-забележителна е глинената къщичка, изградена през 2005 година, която досущ наподобява къщата на Флинстоун. Направена е изцяло от глена и в нея може да отседнете за около 120 лв. на вечер. Вътре къщата е обзаведена и има всички удобства. Освен нея има и около 30 къщи за гости, които могат да се наемат. Уличките също както в Ковачевица са кълдъръмени и стръмни. На 5 километра от Лещен се намира балнеокурорта Огняново, който разполага с множество басейни и спа хотели. В Лещен има възможност да си направите джип сафари и да посетите резервата “Тъмната гора” с вековни буки и елови дървета, скалните образования, които са тракийски светилища “Козият камък” и “Черната скала”, каньонът на река Канина и местността “Синия вир”. 

В центъра на село Лещен се намира старата кръчма, която преди това е била килийно училище. В нея се предлагат много местни специалитети. 

Ето и моите снимки от тези две автентични български села - Ковачевица и Лещен!

село Ковачевица село Лещен - глинената къща