Панагюрски колонии - един малък рай в сърцето на Средна гора

Панагюрски колонии - езеротоЗа първи път в местността, която е на 15 км. от град Панагюрище е организиран детски лагер (колония) още през 1907 г.  От там идва и името на селището - Панагюрски колонии. Едно място, където преди повече от 100 години са построени първите вилички. Отначало то е било със статут на курортно селище и тук по времето на социализма са построени много пионерски лагери. Идваха всяко лято деца от цялата страна за да почиват на това красиво място. Имаше и няколко почивни станции. Боровите и широколистните гори наоколо, цветята и билките, покриващи като цветен килим поляните и надморската височина, която е над 1000 м. правят въздуха много полезен за хора с белодробни заболявания. След откриване на медното находище рудник Медет са построени и няколко работнически блокчета, където живеят работници, дошли от цялата страна за да участват в изграждането на един от най-големите открити рудници за добив на мед. След изчерпване възможностите и спиране работата на рудник Медет селцето отново се превръща в курортно средище. Вилният курорт е един от най-големите в цялата страна с над 150 вили. Старите вилички, които са построени през тридесетте години на миналия век са на големи разстояния Панагюрски колонии - езеротоедна от друга и типично не са оградени, за разлика от новостроящите се палати сега, които се ограждат с огради още преди да започне строежа дори. Новобогаташите са си заградили всички прилежащи до вилата поляни и по този начин селището ще се превърне в поредната бетонирана българска красота! С всяка година все повече и повече намаляват полянките, на които никнат вила след вила, ограда след ограда..... Поляните с билки и диви цветя се заменят с райграс и хибридни цветни видове.
съсън,Pulsatilla Pratensis На това място се срещат диворастящи цветя като съсън, диви орхидеи и др., които са защитени видове. Ако застрояването на селището продължи с тези темпове и по този начин след години със сигурност тук няма да ги има защитените видове разстения. Благоприятното съчетание между надморската височина (1 050 м - нивото на преобладаващата ниска облачност) и южната експозиция на климатичния курорт Панагюрски колонии допринася за йонизация на въздуха от 1 200 до 1 500 йони в 1 см3 (леки положителни и отрицателни), която има лечебен ефект. Панагюрски колонии
В центъра на селцето има езеро, което се зарибява всяка година от местната рибарска дружинка и през лятото може да се лови риба - шаран, каракуда, червеноперка, щука и др. През зимата гледките са отново впечатляващи! Снежната покривка понякога достига до над 1,5 метра и гледката на превитите от снега брезички и борове и впечатляваща. На един от склоновете има малка ски писта, която привлича любителите на ските.
Снимките, които съм направила на това място са хиляди, но няма как да покажа всички на сайта. Ето само някои от тях, които бих искала да споделя с читателите, за да придобият представа от това красиво място.

Панагюрски колонии

 Панагюрски колонии

Панагюрски колонии

Панагюрски колонии

Панагюрски колонии - езерото

Панагюрски колонии

Още много зимни кадри може да разгледате в галерията от снимки - Зимна приказка

Освен на чудните гледки наоколо един фотограф не може да отмине без да снима красивите госки горска съсънкацветя, разнообразните пъстри пеперуди, водни кончета, калинки и всякакви други дребосъчета. Още от ранна пролет се събуждат за живот жълтите и лилавите минзухари, нежния синчец, кукурякът и след това съсънката, която с нежните си феерични листенца е толкова пухкава, че хората са я нарекли - котенце. Латинското й име е Pulsatilla Pratensis - защитен вид, който се среща в изобилие на точервено мухоморкава място по южните поляни, които са огрени цял ден от слънцето. Срещат се много билки като бял равнец, жълт кантарион, бъз, мащерка и др. Разнообразието от гъби, които растат в околностите също е голямо - срещат се майска гъба, челядинка, печурка, сърнела, пачи крак, брезова манатарка, горска манатарка, масловка, коралка, булка гъба и много други. Има и доста отровни видове гъби като червената мухоморка, която пък за сметка на това е много красива. По поляните около селището растат диви ягоди, малини, къпини и боровинки. Есента тук е също много красива - смесените гори се обагрят в жълто, червено и кафяво и придават неповторим колорит на околността.

Есен на Панагюрски колонииЕсен на Панагюрски колонииСамотното дърво на Слънчева поляна Езерото

Булка гъбаЧервена мухоморкаВодно кончежълт мензухар

На около час и половина път от Панагюрски колонии се намира връх Братия 1519м. надморска височина, от чието било се откриват красиви гледки и погледът ти стига чак до Стара планина. При ясно време се виждат Панагюрище, Златица и Пирдоп. Има маркирана пътека до върха и до хижа Братия, където може да се преспи. Хижата представлява масивна триетажна сграда - водоснабдена и електрифицирана.
Съседни туристически обекти:

  •  вр.Братия/1519м./ - 0.45ч.
  •  х. Сакарджа - 2.00ч.
  •  х. Оборище - 3.30ч.
  •  местността .Оборище - 3.00ч.

Телефоните на които може да се свържете с хижаря са 0888 621 297, 087 989 4708