Около връх Перелик

Хижа ПереликХижа Перелик е най-високата хижа в Родопите. Може да се стигне не само пеща, но и с кола и да се разгледа красивата природа около нея. Тъй като до връх Перелик не може да се стигне поради военното поделение, което се намира там, решихме да си направим една разходка около хижата. диви орхидеиЗа окло 3 часа се разходихме по полянките и възвишенията около хижата. В началото на месец юни на някои места тук си имаше още остатъци от сняг и минзухари. Голямата поляна около хижата беше осеяна с горска чемерика - Veratrum lobelianum Bernh. Тя е силно отровна билка, която намира приложение като противопаразитно средство. Полянките наоколо бяха постлани с диви орхидеи в жълти и лилави цветове. На по-високите места до останките от зимния сняг имаше все още и лилави мивзухари. По пътя нагоре минахме край една беседка, която беше направена с помощта на дървени клони с различна форма.  Впечатлихме се от оригиналната идея и изпълнението й.
Под връх Перелик на 2 188 метра надморска височина на едно от най-красивите места в Родопите всяка година се провежда Международен етно-джаз фестивал “JULY JAZZ Smolyan”. Ето я и прочутата стара 150 годишна къща на върха, където се правежда събитието. Мястото е наистина „Космическо”! Гледките наокола са впечатляващи. От някъде се появиха и стадо коне, които придадоха още по-неповторима красота на това място. Пред къщата, която е възстановена само с природни материали има няколко огнища, където се палят огньовете по време на джаз фестивала.
Гледката от високо винаги кара човек да се чувства волен и свободен и го зарежда с енергия. В далечината се виждаше град Смолян и село Гела.
Местните хора разказват, че Гела била жена, чийто единствен синпо време на турското робство бил взет за еничарин. След като станал на 20 годинисе върнал със заповед да потурчи своите съселяни. Майка муго срещнала и го познала по един белег, коато запомнила от раждането. Тя заедно със свещеника го молели да не помохамеданчва родното си място, но той бил непреклонен. Майката и свещеника преклонили глава, за да са изкупителна жертва. Тогава той ги посякъл, но село Гела останало християнско и до днешни дни. Околните села – Широка лъка, Солниците, Стикъл, Стойките, Върбово също са с преобладаващо православно население. Наоколо има много параклиси.

Типичните родопски огромни поляни, застлани със зелен килим ни съпътстваха по време на цялата разходка. Ходейки по меката трева ти се струва, че стъпваш по скъп персийски килим. Някъде в ниското чухме ромона на малко планинско поточе, което извираше от остатъците сняг в края на поляната. Походихме по снега и поехме по обратния път към хижата. 

Ето една малка част от снимките, които направих по време на разходката около връх Перелик:

ЧЕМЕРИКАконе в Родопите

хижа Переликсело Геладиви орхидеиполяната пред хижа Пелерик