Обичаят "Рогач" в село Оборище

кукериОбичаят “РОГАЧОВ ДЕН” се празнува на Месно заговяване по християнския календар. На този ден младежите правят - рогач (името му идва от елените - рогачи). Огъват се пръти, прави се кочия и се покрива с "козинява черга", под чергата по прътите се завързват звънци - медени, тучови, клеини. 

Рогача се носи от 10-12 младежи. Около него играят цигани и дервиши - хора (основно мъже), които са облечени в животински кожи и го пазят. Всичко това символизира, че свършват дългите зимни нощи, земята се пробужда за обработване, гонене на злите духове.  Кукерската група „Рогач” от село Оборище се включи в тазгодишното издание на Международният фест на маскарадните игри „Сурва” в Перник и заслужено спечелиха златен медал. 45-те самодейци се пребориха със сериозната конкуренция и впечатлиха журито с атрактивната си игра, която им донесе и заветния приз.

В групата, съставена само от мъже, всеки от кукерите е представлявал различен персонаж. Най – малкият участник е едва 4-годишен, а най – възрастният – на 84 години. Той е двигателят на кукерите в Оборище, но към него се присъединяват все повече млади хора. 

кукери кукери кукери

Днес на площада в село Оборище беше доста оживено. Всички бяха дошли да видят представянето на участниците от местната самодейна група, която представи обичаят "Рогач". Участниците бяха на възраст от 4 до над 80 години.

Най-старият участник всъщност е инициатор за възтановяването на тази стара местна традиция. Покрай него са се запалили и останалите членове, които с ентусиазъм са изработили автентичните кукерски маски. Бай Драгул с камшик въртеше специфичния пумпал, наречен шиштрабан.

кукери

След спечелен проект за закупуване на звънци и изработване на кукерските маски от местното читалище „Св. Св. Кирил и Методий“, което е основен пазител на традициите, свързани с ритуала всички видяха как старата традиция оживя и в зарадва с пъстротата си всички зрители. Те видяха пищните кукерски маски на участниците, кола с волове, атрактивна двуметрова жетварка, задължителната мечка, орачи, сеячи, жетварка, булка, младоженец, поп, шафери и циганки представляващи атрактивната сватбена процесия.

кукери

Ето и още снимките от събитието: http://www.stefanovaart.com/gallery/index.php/rogach

Рогоч в село Оборище