Комплекс "Винарска изба" в с. Старосел

Винарска изба с. СтароселКомплексът ВИНАРСКА ИЗБА СТАРОСЕЛ дава възможност не само да вкусите вино от земята на траките, но и да се потопите в атмосферата на една отминала епоха. Уникалната обстановка и акустика, тракийските ритуали, които се възраждат под съпровода на флейта, удоволствието от общуването и емоцията от опитаните вина предизвикват божествено състояние на духа.  За траките виното е било магическа напитка. От него са черпили вдъхновение и сила. Консумацията е била неизменна част от ритуалите, които са практикували. Именно виното е било онзи елексир, който е извисявал духа на посветения и му позволявал да напусне тялото и да се пренесе в света на боговете, за да получи техните съвети и напътствия. За траките виното е свързано с веселие и блаженство. Комлексът „Старосел” се допълва от производствени помещения, изградени в автентичен възрожденски стил, дестилерия, малък хотел и ресторант. Прекрасната природа и разположените в непосредствена близост археологически паметници, създават отлични условия за културен туризъм, туристически излети, почивка и спорт.

Комплекс „Винарска изба Старосел” се намира на няколко километра от с. Старосел и е в непосредствена близост до откритите находки на древните траки в Тракийския култов център. Хотелът се състои от 2 апартамента с камина, 4 студия, 8 спални и 8 двойни стаи с общо 50 легла. Има спа – център, конферентна зала, ресторант, охраняем паркинг, фитнес и басейн с топла минерална вода. Телефон за резервация: 0896 608 556

История за виното

През 7 000 – 8 000 г. Пр. Хр. Около Дамаск съд с гроздов сок престоял доста дълго време на топлина и започнал да ферментира. Любопитен прародител на днешните сирийци опитал питието и останал възхитен от замайващото му действие. От тогава вече граздето не се ядяло вече само сурово и сушено

Хипократ, един от първите лекари учени в Древна Гърция, препоръчвал още по онова време умерената употреба на вино като лекарство. Научните изследвания потвърждават, че синьото грозде и произведеното от него червено вино съдържат най-много и най-силни стимулиращи вещества. Древните гърци и римляни използвали гроздовия сок като прекрасно пикочогонно, слабително, общоукрепващо и отхрачващо средство. Няма съкровище, открито по нашите земи, в което да не присъства съд за вино. Виното е било на почит по нашите земи още от траките, та до днес. Казват, че по чаша вино на ден е здравословно, но прекаляването е опасно, особено за черния дроб, така че както са казали древните траки: „Мярката във виното е най-хубавото нещо”.

Винарската изба в Старосел е с капацитет на преработка – 1000 тона грозде на година и е с уникална за България технология на производство, която включва специална техника на ферментация и селекция на гроздето. Посетителите могат да разгледат и Дестилерията – мястото, където се произвежда традиционната българска ракия, както и Храмът на виното, наричан от гостите Храм на бог Дионисий.

Може да си изберете от различни пакети на дегустация на вината, които са с различни цени. В края на дегустацията на всеки се връчва септификат, че е посетил „Храма на виното”.

Освен дегустация на вина, комплексът предлага на своите гости конна езда, състезания по Мини - голф, състезания по Paintball, стрелба с лък, разходка с каручка, прекопаване на десертните сортове грозде и др.

Ресторантът