Словакия - замъка Бойнице

Замъкът Бойнице в СловакияОтдавна се каня да напиша фотопътепис за посещението на замъка Бойнице в Словакия, но все не остава време! Ето че най-после стигнах и до папката със снимки от това красиво място! С група приятели - фотографи си начертахме маршрут от България до Полша и обратно, като пътят на отиване и връщане трябваше да е различен. Така на връщане от Полша минахме през красивите Татри, като посетихме солната мина Величка, Банска Щявница и Бойнице. Вървеше ни на празници навсякъде. В Полша празнуваха деня на конституцията и всички бяха решили да посетят замъка в Краков точно когато и ние бяхме там, а в Бойнице празнуваха

някакъв местен празник и имаши безплатен ден за влизане в замъка.
Опашката от хора беше километрична, но ние не се отказахме! Да отидеш до Рим и да не видиш папата - няма как да се случи за ентусиазирана група фотографи! Чакайки на изгарящото слънце наснимахме част от минаващите покрай нас деца, младоженци и красиви словачки! замъкът Бойнице в СловакияСлед повече от 6 часа чакане най-после стигнахме до входната порта! Бяхме едни от последните, които пуснаха в замъка и имахме късмет, защото чакащите след нас изобщо не успяха да влезнат. Всяка група от туристи се посрещаше от двама екскурзоводи, като единият се движаше пред групата, а другият след последния човек от групата. Това е най-посещаваният замък в Словакия и има защо. Пренесохме се в минали векове и се потопихме в лукса на богатите.  Словакия е една от най-гъсто населените със замъци европейска страна. Разпръснати по нейните хълмове те си остават най-впечатляващата забележителност. Замъкът в Бойнице е парла в короната! Особено впечатляваща е залата със златния таван, която в днешни дни се използва за сватбени тържества и други празнични събития. Таванът е изработен от позлатена дърворезба и е един от най-красивите тавани в света! Стените на залата са украсени с най-ценните картини на замъка.

Замъкът Бойнице в Словакия

Колонната зала (Column's Hall) е възстановена в нео-готически стил от последния благороден собственик на замъка Bojnice: брои Ján František Pálfi. Той изгражда красивото сводесто пространство, украсено с две статуи, които са изработени от бял мрамор.

замъкът БойницеЕто и малко исторически данни: Bojnice (на унгарски: Bajmóc, на немски: Weinitz) е исторически град в централна Словакия в горното течение на река Нитра, в близост до град Prievidza. Той има население от 4983 (2005 г.). Bojnice е най-известен със своите туристически атракции: най-старата зоологическа градина в Словакия, най-посещаваният замък, и един от най-старите спа градове в Словакия. Градът се намира под замъка Bojnice, който е построен върху травертинова скала с естествена пещера. Замъкът се появява в много международни филми и е добре известен с международния фестивал на призраците, който се провежда там всяка годинаТой първоначално е бил дървен замък, направен от по-старо укрепление. Постепенно замъкът се изгражда от камък, като той е собственост на семейството Познан през 13 век.

През 1489 крал Матей Корвин дава замъка Бойнице на сина си Ян Корвин. След смъртта на цар Matej крепостта е била превзета от войските на Zapolsky, които го обитавали до 1526. 

Последният известен собственик на замъка е семейство Pálffy, граф Янош Ferenc Pálffy (1829-1908), прави сложна романтична реконструкция 1888-1910 и е създадл днешната красива имитация на френските замъци по долината на река Лоара. Той е бил архитект и графичен дизайнер. Използвайки художествения си вкус и любов, за събиране на произведения на изкуството преобразява замъка. Той е бил един от най-големите колекционери на антики, гоблени, рисунки, картини и скулптури на своето време. След неговата смърт и дълги кавги, неговите наследници продават много ценни произведения на изкуството от замъка. 

замъка Бойнице замъка Бойнице - златния таван   замъка Бойнице

След 1945 г., Чехословашкото правителството го конфискува и замъкът става седалище на няколко държавни институции. На 9 май 1950 г. огромен пожар избухва в замъка, но той е възстановен за сметка на правителството. След тази реконструкция замъкът е обявен за музей, специализиран в документацията и представянето на ерата на нео-архитектурните стилове, открити тук. 

Може да разгледате още снимки от замъка Бойнице

замъка Бойнице