Плъгини

Photo Ninja

Плъгините са софтуерни програми, които могат да бъдат използвани самостоятелно или да бъдат вградени в основния софтуер за обработка на изображения, като Photoshop например. Обикновено се появяват след инсталиране в менюто Filters. Adobe Photoshop си има и собствени плъгини, като Camera Raw, за първоначално редактиране на суровите Raw файлове от вашия фотоапарат, ако той поддържа такъв формат. Към основните плъгини могат да бъдат добавени и нови, които имат различни предназначения и употреба, като някои от тях могат да работят и като отделни програми. Един от най-важните плъгини са тези, които се справят с шума и с детайлността на изображението.  По принцип инсталирането на почти всички плъгини се свежда до поставянето им в папката Plug-ins на Photoshop и инсталирането им. За да инсталирате нов плъгин трябва да намерите инсталационния файл на плъгина и да го стартирате. След това е нужно да рестартирате Photoshop, за да се появи плъгина в менюто Filters. Някои плъгини имат собствено меню с опции. За да видите съществуващите плъгини трябва да отидете в папка Plug-ins, която се намира в Program Files/Adobe/Adobe Photoshop/Plug-ins.

  • Плъгини за намаляване на шума

Neat image

Плъгините за отстраняване на шума в изображенията са едни от най-важните и най-често използваните. Един от най-добрите за тази цел е Noise Ninja на Picture Code. Най-често шума се появява при снимане с високи стойности на ISO.  Този плъгин ще ви позволи да намалите шума както в цялото изображение, така и в отделни области. Освен това има възможност и да запазите детайлите в някои от частите на изображението , като използвате плъзгачите от менюто на плъгина. Освен това можете да използвате и Noise Brush за фокусиране на някои области, в които искате да запазите детайла.

Други плъгини с подобно приложение са Neat Image (www.neatimage.com) и Noise Buster (www.akvis.com)

  • Плъгини за увеличаване на детайлността

FixerLabsПлъгините, които подобряват рязкостта на снимките са също много важни при редактиране на изображенията. Един такъв плъгин е Focus Fixer. Той за разлика от вградения във фотошоп филтър Unsharp Mask, този плъгин не добавя шум към снимката. Друг подобен плъгин е Focal Blade (www.thepluginsite.com)

  • Добавяне на текстури към изображенията

В последно време добавянето на текстури е един много използван похват от фотографите, за да превърнат своята снимка в художествено произведение. Един от най-често използваните плъгини за тази цел е Pixel Paper на Twisting Pixels. С негова помощ ще можете да развихрите своята креативност и да сътворите неповторими шедьоври! Ще разполагате и с голям набор от артистични рамки за вашите творби. Този плъгин може да работи и като самостоятелно приложение. Може да разгледате възможностите на тозе плъген на www.twistingpixels.com

onOne Software

  • Добавяне на рамки

Добавянето на ефектни рамки към вашите снимки ще стане един мого лесен процес, ако притежавате PhotoFramePro на OnOne (www.onOneSoftware.com) Галерията от рамки, които можете да използвате е наистина впечатляваща! Друг подобен софтуер е Photo/Graphic Edges

Ето и един сайт, където може да намерите информация за различни плъгини - http://www.photoshopsupport.com

и още една колекция от плъгини - http://www.webresourcesdepot.com/free-photoshop-plugins-collection/