Композиция и ъгъл на заснемане

Друг основен елемент на фотографията е композицията, или техниката на позициониране на обект в рамката на снимката. Правилното композиране на снимката е пряко свързано с ъгъла, под който фотографът я заснема. С използване на определен ъгъл на фотоапарата и плановата композиция, снимката може да се направи така, че в очите на зрителя да се добави смисъл на изображението или да се добави усещане за движение и динамика на сцената.

Ако фотографът иска зрителя му да се съсредоточи върху определен обект в снимката, той може да постави обекта в определена област на снимката. Така например, поставяне на обект по-високо от центъра дава на обекта внушително присъствие за зрителя. От друга страна, пускането на изображението по-ниско може да направи образа по-покорен и евентуално по-загадъчен в окото на зрителя.

За да привлича окото на зрителя до определена част от снимката, фотографът също използва своето усещане за композиция. В зависимост от обекта, поставянето му в рамка може да го прави да изглежда по-загадъчен, по-силен, да отговаря на изискванията или да бъде по-интригуващ.

Ако искате допълнително да разширите знанията си за концепциите на фотографията, започнете да експериментирате с някои основни техники, като например:

  • настройване на апертурата
  • фокусно разстояние
  • настройка на скоростта на затвора