Как да създадем добър "боке" ефект?

leavesБокето е фотографска техника, на естетическо размиване на фона за да се увеличи ефекта от светлите проблясъци във фона на изображението. Думата "боке" произлиза от японската дума boke (暈け или ボケ) и буквално означава размиване или замаяност. Ефектът на бокето ни кара гледайки цялостния външен вид на снимката да възкликнем - "Страхотно!!!". Този ефект понякога прави чудеса чрез добавяне на сюрреалистична перспектива на заснетото - той добавя, третото измерение на двуизмерните снимки. Той не само помага в елиминирането на ненужния натрапчив фон, но също така помага при представянето на фона красиво и елегантно. Ефектът придава на снимките лек и ефирен ефект. Най-често се акцентира на ефекта боке в сватбената фотография, или когато искаме да акцентираме върху красивите светлини в задния план на изображението.


Лесен начин да създадете красив боке ефект е умишлено да размажете фона, което ще доведе до изпъкване на обекта, който е на фокус.


Светещия фон е същността на боке ефекта. Ефектът боке е нищо повече от представянето на разпръснати светлини на заден план, визуализиран от обектива на фотоапарата. Фонът трябва да бъде с по-ярък или по-сравним с обекта. Вие няма да можете да получите желания ефект в слабо осветена среда. Боке ефектът или на размиването на фона не е лесно да се постигне при всяка една снимка с фотоапарат или с по-евтините компактни фотоапарати. Ефектът се генерира с тясна дълбочина на полето на рязкост (DOF) и висок коефициент на увеличение.

flowers

Варио обективите с висок коефициент на увеличение, ефективно могат да фокусират върху основния обект и да размажат фона. Помислете за използване на статив, за да се компенсира бавната скорост на затвора.

 

Ефект боке се получава чрез естетическо размиване на фона; с цел получаване на циркулярни кръгове от наличните фонови светлини. За ефекта трябва да се стремим към тесен DOF (дълбочина на полето). Настройте фотоапарата си по слредния начин за получаване на красиво боке.


Режим - Приоритет на бленда (Aperture-Priority Mode): най-простия начин за постигане на тесен DOF е да настроите камерата в режим "Приоритет на блендата". Фотоапаратът се грижи за останалите настройки, като ви дава възможност да се съсредоточите върху много тясна равнина в цялата сцена, като по този начин, все едно оттегляте фокуса на разстояние от фона.


Ръчен режим (Manual Mode): Ако искате да постигнете безцелно улавяне източника на светлина, за да се създаде един боке ефект, можете да настроите фотоапарата на ръчен режим. Задайте блендата до най-ниския F-номер (за да се постигне максимален отвор), забавете скоростта на затвора и настройте ръчно фокуса (автоматично фокусиране може да бъде трудно, когато няма предмет, върху който да се фокусира).


Full Zoom: Уверете се, че сте настроили обектива на камерата си за пълното увеличение. Високият фактор за мащабиране осигурява максимален фокус върху обекта, като по този начин премахва фоновите детайли (и по този начин се получава представянето на разпръснатите светлини на фона по елегантен начин).


Като се има предвид, че всички други настройки остават постоянни, по-голямото фокусно разстояние, постига по-плитък DOF. По този начин фокусното разстояние може да ви помогне при получаване на замъглен ефект. То носи също много високи шансове за създаването на красиво боке ако фонът е осветен от светещи светлини.


Опитайте се да се сведете до минимум разстоянието между фотоапарата и обекта за постигане на по-плитък DOF. Колкото по-близо е предмета, толкова по-големи са шансовете за размиването на задния план.


В допълнение към настройките на фотоапарата, можете да създадете красиво боке извън камерата. Различни редактори на изображения, като Adobe Photoshop и Pixelmator осигуряват възможност за получаване на красив боке ефект.

flowers

Има няколко подхода към това, но райния резултат трябва да изглежда естествен и неподправен.