Как да направим достатъчно резки снимки?

sharp_01Да направят перфектни цифрови снимки с отлична рязкост е нещо, което повечето фотографи искат - обаче истината е, че перфектна рязкост на снимката е твърде трудно да се постигне.

Може би преди да започнем да проучваме как да подобрим остротата, би било добре да проучим основните причини за липсата на острота на снимката (или рязкост):

Лош Фокус - най-очевидният начин да получите изображения, които са "без острота или фокус" е като снимате без фокус върху обекта на снимката. Това може да е резултат от съсредоточаване върху грешната част на изображението, или при твърде близо поставяне на обекта до камерата, ако изберете апертура, която генерира много тесен DOF или ако снимате прекалено бързо, без да го проверите дали обекта е на фокус .

Движение – друга причина за "размазване" на снимката е в резултат на това, че обекта ви се движи - това е като цяло, свързана и със скоростта на затвора – когато тя е твърде ниска.

Люлеенето на фотоапарата - по подобен начин можете да получите размазване, ако вие като фотограф генерирате движение по време на снимане на изображението - това често е свързано и със скоростта на.

Шум - "шумни" снимки са тези, които са пикселизирани и са с малки точици върху тях.

Ето един списък от 10 основни неща, за които да мислите, когато снимате, за да получите резки изображения:

1. Дръжте своя фотоапарат стабилно

Много от размазването в снимките, които виждаме е пряк резултат от трептенето на фотоапарата (движението на фотоапарата, за тази част от секундата, когато затвора ви е отворен). Докато най-добрият начин за справяне с люлеенето на фотоапарата е да се използва статив (виж по-долу) има много случаи, когато трябва да снимате, докато държите вашия фотоапарат. Трябва да използвате и двете си ръце, да държите фотоапарата близо до тялото си, да се подпрете, ако е възможно на някаква опора, дърво или друг твърд предмет и др.tripod

2. Статив

Това е един от най-сигурните начини да се предотврати люлеенето на фотоапарата. Кагато  се убедите сами в практическите резултати, които ще получите, едва тогава ще разберете, че усилията на носене на статива дори на трудно достъпни места си струва.

3. Скорост на затвора

Може би едно от първите неща,, за което трябва да мислите в стремежа си за резки изображения е скоростта на затвора, която сте избрали. Очевидно - по-бързата скорост на затвора ще намали трептенето на фотоапарата и ще блокира всяко движение в снимките ви. В резултат на това вие ще постигнете намаляване на вероятността от две от основните видове размазване наведнъж (движението на обекта и движението на камерата). Не забравяйте "правилото" за ръчни скорости на затвора:

Изберете скорост на затвора със знаменател, който е по-голям от фокусното разстояние на обектива.

И така:

  • ако имате обектив, който е 50 mm - не снимайте със скорост, по-бавна от 1/60та от секундата.
  • ако имате обектив с дължина 100mm фокусно разстояние, не снимайте със скорост, по-бавна от 1/125та от секундата
  • ако снимате с обектив 200mm снимайте със скорост не по-малка от 1/250та от секундата

·         Имайте в предвид, че колкото по-голяма е скоростта на затвора, ще трябва да увеличите апертурата (блендата), за да компенсирате - това ще означава, че ще имате по-малка дълбочина на полето DOF, което прави фокусиранeто повече от предизвикателство.

4. Апертура

Апертурата (блендата f) влияе непосредствено върху дълбочината на полето DOF (зона, която е на фокус) в снимките ви. Намаляването на блендата (увеличаване на стойността й - да кажем до f/20) ще увеличи дълбочината на рязкост на областта, така, че зоната, която е на фокус ще включва както близките, така и далечните предмети. Направете обратното (например изберете f/4), и предния план и фона на вашите изображения ще бъде разфокусиран и ще трябва да бъдете по-точни върху какво точно фокусирате фотоапарата си.

5. ISO

Третият елемент от триъгълника на експозицията е ISO, което има пряко влияние върху шума на вашите снимки.. Изберете по-голям ISO и вие ще бъдете в състояние да използвате по-бърза скорост на затвора и по-малка апертура (които, както сме виждали увеличава остротата), но ще страдате от увеличаване на шума във вашите снимки. В зависимост от вашия фотоапарат (и колко голямо искате да увеличите вашите изображения), вероятно можете да се примирите с използване на ISO до 400 (или дори 800 на някои камери), без много шум, но за съвсем резки изображения запазете възможно най-ниската стойност на ISO).

6. Стабилизация на изображението

Много фотоапарати и обективи имат възможност за стабилизация на изображението (IS), които няма да премахнат люлеенето на фотоапарата - но определено може да помогне за намаляване на въздействието му. Мисля, че използването на IS лещи, че ще ми даде допълнително два или три стопа (т.е. мога да използвам по-ниски скорости на затвора, но 2-3 стопа), когато държа с ръка фотоапарата ми. Имайте в предвид, че IS лещите помагат при движение на камерата, но не и при движение на обекта, тъй като тя ви позволява да използвате по-ниски скорости на затвора (които не са добри за движещи се обекти).

7. Фокус

Може би най-важният елемент, когато целта ни е да направим резки снимки. Повечето от нас използват "Auto" режима за фокусиране, но не си мислете, че камерата винаги ще фокусира както трябва. Винаги е нужно визуално да се провери каква част от изображението е на фокус, преди да натиснем спусъка и ако фокусирането не е правилно, опитайте отново или превключвете в режим на ръчно фокусиране. Това е особено важно, ако снимате с голяма апертура (малка дълбочина на полето), където дори да е леко, може да доведе до това вашият обект да е  забележимо извън фокус.

8. Добрите обективи

Това е за собствениците на DSLR фотоапарати - ако имате бюджет, инвестирайте lensв хубави обективи, тъй като те могат да имат голямо въздействие върху остротата на вашите изображения. Например, малко след като си купих DSLR апарат си купих един вариообектив, който щеше ми даде възможността да имам както широк, така и телеобектив с голям зуум. Аз купих Canon EF 28-135mm обектив. Това беше добър обектив (и на разумна цена), но той не беше толкова остър, колкото някои от другите ми обективи. Няколко месеца по-късно взех назаем Canon EF 24-105mm серия "L" (професионална серия обективи на Canon) обектив от приятел и бях изумен от разликата в остротата между двата обектива. Докато първият обектив е добър за това, което съм платил за него в крайна сметка направих ъпгрейд и новият обектив сега е почти трайно прикрепен към фотоапарата ми.

9. Проверка на очите ви

Проверете очите си и ако зрението ви се е влошило си сменете очилата. Използването на нови очила ще подобри редица области на живота ви, една от които ще бъде фотографията. Също така свързано с това е проверка на "диоптъра" на вашия фотоапарат. Може да си коригирате диоптъра с помощта на едно малко колело, което се намира обикновено непосредствено до визьора.

10. Чисто оборудване

Дръжте обектива на фотоапарата чист: премахвайте петна, прах и мръсотия, които могат да повлияят на вашите снимки. По същия начин - чистият сензор за изображения е прекрасно нещо, ако имате DSLR.