HDR фотография

Какво представлява HDR фотографията?

HDR или “high dynamic range” означава "висок динамичен диапазон". За тези, които не са толкова запознати с този високотехнологичен термин, динамичният диапазон всъщност е просто разликата между най-светлата светлина и най-тъмната тъмнина, която можете да заснемете. в дадена снимка. Щом обектът за заснемане надмине динамичния диапазон на камерата ви, акцентите са склонни да се превърнат в изгоряло бяло или тъмнината просто да се превърне в големи черни петна. Известно е, че е  трудно да се заснеме снимка, която обхваща и двата края на този спектър, но с модерни техники за снимане и усъвършенстван софтуер за последваща обработка, фотографите са измислили начини да го направят. Всъщност HDR е: конкретен стил на снимката с необичайно висок динамичен диапазон, който в противен случай не би могъл да се постигне в една снимка.

Вероятно сте виждали тези типове изображения в мрежата. В зависимост от начина, по който се обработват, снимките от HDR могат да бъдат всичко, от прекрасно прецизно възпроизвеждане за очите ви, до умопомрачаващи, сюрреалистични произведения на изкуството, които превръщат реалността в драматичен пейзаж с висока дефиниция. 

Ето няколко примера на HDR фотография - от сайта 500px.com

HDR фотография

Основното за една снимка, направена чрез HDR технологията е това, че тя е съставена от 2, 3  до 9 отделни снимки, направени при различна експонация, които след това са слети в една чрез специален софтуер за смесване, за да бъде създадено по-добро изображение.

В идеалния случай фотографът прави поредица снимки с брекетинг - т.е. снимки от същия обект, направени с различни комбинации скорост/бленда на затвора, за да произведат набор от изображения с различна яркост и дълбочина на полето. След това, с помощта на усъвършенстван софтуер за обработка на снимки, фотографът може да обедини снимките заедно и да създаде едно изображение, съставено от най-фокусираните, добре осветени и цветни части от сцената. Разгледайте снимките по-долу, за да видите как изглежда самия процес:

HDR фотография

Ето и снимката след сливане на трите кадъра със специализиран софтуер - в случая - Photomatix 6.0

HDR фотография

Може да прочетете и статията Как да създадете HDR изображение.