Словакия - Банска Щявница

Банска Щявница - СловакияБанска Щявница, или - както местните я наричат - Štiavnica е древен миньорски град, който някога е бил толкова богат на сребро и злато, че сега се носят интересни легенди, има удивителни места и културното наследство. Той е като една омагьосана перла в сърцето на околните планини. В този град винаги е имало нещо необичайно, нещо необикновено, и все още има и в момента. Стени, изпълнени със странни истории, мини със забравени тайни, красиви хълмове със спомените на бивши величия. Решихме сами да се очароваме от невероятните малки улички и бяхме изумени от богатството на културното, техническо и художествено наследство на това малко градче, което наброява около 10 000 жители. Поради историческата си стойност, градът и околностите му са обявени от ЮНЕСКО за обект на световното културно и природно наследство на 11 декември 1993 година.

Ето и някои от красивите места в този красив град! 

Банска Щявница - Новият замъкThe New Castle - Новият замък е построен в периода 1564-1571, като ключов момент (укрепена кула) от защитната система на града в рамките на минните момент от защитната система в града в рамките на минните градове в Централна Словакия срещу турците. Стражът в кулата свири редово с тръбата и обозначава сигурното положение на града на всеки четвърт час - и това дава представа за традицията, или така наречения "жив часовник". Освен изложбата на Минния музей тук мажу дя су види иекспозиция за анти-турските битки в Словакия. Посетителите се радват на красива панорамна гледка към историческия град.

The Calvary в Банска Štiavnica е уникален комплекс от барок, сакрална архитектура и природен пейзаж. Построена е на стръмен склон от инициативата на йезуитския свещеник Francis Perger в средата на 18 -ти век. Това е най-големият комплекс от палаклиси, които са свързани с пътища, църкви, украсени с релефи, скулптури и стенописи в открита местност в Централна Европа. Комплексът Тhe Calvary е използван за място за  поклонение до комунистическия режим, през 1950. Той е пренебрегван през следващите десетилетия 

Банска Щявница - Словакияи е претърпял сериозни щети. Въпреки това, в последните няколко години започна реконструкция, благодарение на безброй ентусиасти. Впечатляващият със своята площ комплекс, предлагащ красиви забележителности, остава отворен за обществеността. Информационният център в долната църква предлага малка изложба, както и сувенири, които подкрепят приходите за реконструкция.


The Old Castle - Старият замъкПървата църква в града, издигната в началото на 13 -ти век като романска базилика и ремонтирана в готически стил, накрая се превръща в средата на 16 -ти век в крепост на града срещу набезите на турците. Настоящият му вид отразява всички тези промени. Замъкът разполага с няколко експозиции на минния музей на Словакия включително глинена тръба и ковашка работилница, затвор и кула за мъчения, бивша костницата (т.нар Karner , кръгъл бастион, (който се смята, че е най-старата постройка в града), рицарска зала, гравьор, и тук може да се видят  оригиналните все още съществуващите резбовани дървени статуи на Голгота от параклисите.   По време на летния сезон тук се провеждат концерти, театрални представления, панаири и културни мероприятия

Църквата "Св. Богородица Успение Богородично" - От местните жители е била наричана "Немската Църква" или "Parish църква", защото тя се е използвала, за да служи основно за германското благородство. Създаден като романска базилика от три храма посветен на Св. Никола, тя се използва като част от доминиканския манастир от първата трета на 13 -ти век. След пожара през 1808, той преминава през основна реконструкция. 

Банска Щявница - Ботаническата градинаБотаническата градина има райски озеленен двор с исторически сгради на минната академия и академията за горите, създадена тук през 1762 г. като първия университет на инженеринг в света. От първата половина на 19 -ти век, местни и екзотични растения са били засадени и изучавани там като доставката на дървен материал е от жизненоважно значение за минната промишленост. Най-зрелищните растения са секвои и кедри. Нео-ренесансови сгради в стил на минното дело и факултети по горско стопанство от 19 -ти/ 0 -ти век се намират във внушителна сграда, съдържаща модерна химическа лаборатория. Днес средните професионални училища са локализирани тук.

Кметството
Сградата на кметството се намира в часовниковата кула, която е едно от 7-те чудеса на Банска Štiavnica - часовника, на който малката стрелка показва минутите, а голямата часа. Самата сграда датира от 15 -ти век. Настоящият й облик, обаче, е от 18. A малък параклис, посветен на Св. Анна е бил прикрепен към западната стена, където сега има скулптура на Богородица.

Ето и една галерия от снимки, които направих в това красиво малко градче - Банска Щявница
Банска Щявница - Словакия