Хърватия

Хърватия - Плитвишките езераХърватия ме плени със своите красиви планини, с кристалните си езера, с уникалното си Далматинско крайбрежие и с многовековните си градове с богата култура и неповторими забележителности. Дубровник, включен в списъка на ЮНЕСКО, Сплит с Диоклециановият дворец, Задар - с изцяло запазения средновековен град - крепост, Загреб - наречен „Малката Виена” с бароковите си дворци и площади - това е само началото на дългия списък на историческите забележителности в Хърватия. Не успяхме да разгледаме всички забележителности, защото разполагахме с ограничено време, но и от малкото места, които посетихме останах силно впечатлена!

Маршрута на автобуса минаваше по Адриатическото крайбрежие, което се простира на 1 700 км.

гр. РиекаПърва спирка – гр. Риека. Според мен близостта на Хърватия с цивилизованите държави е оставила своя отпечатък. Все едно се намираш в някое китно италианско градче. Разходихме се около час време из центъра  на града, поснимахме и продължихме покрай бреговете на Адриатическо море. Ето ги островите Крък, Раб и Паг, Велебитския залив.

Следващата спирка е река Крка. Водопади, рибки, дървени мостчета, туристи от целия свят и неповторима атмосфера! Направили са го хората така, че да пристигат туристите тук, за да се насладят на тази красота. Хвърляхме стотинки във водата, за да се върнем отново на това райско място.гр. Шибеник, Катедралата "Свети Якоб"

Вечерта пристигнахме в гр. Шибеник. Малко спокойно и красиво градче, кацнало на брега на красивото адриатическо море, запазило всички свои исторически забележителности. Тесни улички, наподобяващи италианските, друг свят и други хора с дуга култура! Почти до полунощ се разхождахме по крайбрежния булевард, по който бяха накацали скъпи яхти, малки корабчета и лодки. Луната ни се усмихваше закачливо. гр. ШибеникНа сутринта разгледахме катедралата „Свети Якоб”, която е под закрилата на UNESCO, защото е една от най-красивите катедрали в Хърватия. Изградена е от мрамор и камък и се намера в центъра на голям площад.

Следваща спирка – гр. Сплит - най-големият морски град на Хърватска, известен със запазените от римско време останки на двореца на Диоклециан. Градът е разположен на полуостров на Адриатика.

Последната спирка беше Националния парк Плитвички езера - един магичен свят от гърмящи водопади, каскади от тюркоазени езера и подземни пещери, заобиколени от гъсти гори. Паркът е включен в списъка на UNESCO. Организирани са множество туристически маршрути, пътуване с корабче по големите езера и с електрическо влакче по пътя. 

Хърватия, Плитвишки езера,Карстът е резултатът от комбинацията на определени видове скали, най-често варовик или доломит, с вода. Тези скали се разтварят във водата. С годините тя си проправя път през скалата и образува най-различни природни чудеса. Този вид образувания са познати като „карстова топография” и представляват най-невероятните географски дестинации в света.

Повечето от скалната маса на Балканския полуостров се състои от варовик, който се е натрупвал през вековете. В райони с изобилие от потоци, реки и богата растителност варовикът е образувал истински райски кътчета.

Плитвишките езера в Хърватия са серия от 16 планински езера, които са се образували именно благодарение на този феномен. Травертинът е специален вид варовик, които се отлага от води, богати на калциев карбонат по повърхността на мъх, създава живи бариери, които образуват серии от езера и водопади. В продължение на хиляди години водата е отмивала варовикът от дъното, докато в същото време травертинът е образувал прегради, които растат с по 1 см на година. Резултатът е вечно променящ се и растящ природен феномен. Целият регион е национален парк и езерата са една от основните атракции на островната част от Хърватска. 

Разгледайте галерията със снимки - Хъватия

Хърватия, Плитвишки езера,