Гърция - Метеора

VarlaamДумата Метеор означава буквално "кръжи във въздуха" и разбира се напомня за метеор. Как е бил създаден този рядък геоложки феномен е една от тайните на природата и има много теории, въпреки че те остават теории и никоя не е доказана. Длуго невероятно нещо са манастирите на върха на тези непристъпни скали - те са чудо на човека и изглеждат също толкова чудно и правят Метеора едно от най-впечатляващите места за посещение в Гърция.

Метеора се намира в северозападната част на Тесалийската равнина на около 170 км югозападно от град Литохоро, на около 70 км западно от главния град на Тесалия Лариса, на 21 км от град Трикала и на 1-2 километра от град Каламбака (Стаги).

Там сред гъстата тъмнозелена маса на дърветата се извисяват приблизително 60 на брой гигантски (високи до 300 метра) скали, придобили през вековете вид на извисяващи се към небето кули с разнообразна форма.  Върху тях са кацнали около 24 манастира, от които сега само 6 са действащи. Не случайно туристите наричат Метеора осмото чудо на света.Метеора, манастирът Свети Стефан

Областта на Метеора първоначално е била заселена от монаси, които са живели в пещери в скалите през 11 век. Но тъй като времето става по-несигурно по време на ерата на турската окупация, те се изкачи по-високо и по-нагоре на скалите. Те са живеели на недостъпните върхове, където те са били в състояние да се снабдяват с провизии с помощта на стълби и кошници и така са изградили първите манастири.

МетеораВсе още има запазени кошници, които са се използвали за предвижване на хора и провизии. В момента манастирите са свързани с пътища, които ги правят достъпни за туристите.

По време на турската окупация, манастирите са били средища, които са поддържали жива елинската култура и традиции и не са били само религиозна центрове, но и академични, както и центрове на изкуството. Смята се, че ако не са били манастирите, елинската култура щеше да е изчезнала и съвременна Гърция щеше да бъде отражение на Османската империя с малко познания за своите корени и история. Манастирите са привличали не само дълбоко религиозните хора, но също и философи, поети, художници и дълбоките мислители на Гърция. Днес само шест от манастирите са действащи.

Наистина е ЧУДО и трябва да го видите с очите си, за да усетите неговото величие и уникалност!

Ето как го видях аз през моя обектив - Снимки от Метеора

Метеора, Манастирът "Свети Стефан"